petek, 08. maj 2015

Krvoločni računalniški pirati

Četrtek popoldan je in v knjižnico bojda pridejo pirati. Nestrpno pričakujemo in skrivoma oprezamo za možmi, ki s svojimi lesenimi nogami in kavlji namesto dlani štorkljajo med policami in širijo strah in trepet med nedolžnimi obiskovalci, pa o njih ne duha ne sluha. Le gručica otrok in najstnikov postopa pred vrati velike učilnice. Spoznamo, da si lahko oddahnemo. Ti pirati so globoko pod starostno mejo, ko bi lahko zlivali vase golide ruma in besneli po severnih morjih.Razporedijo se po učilnici in iz svojih nahrbtnikov vlačijo prenosne računalnike in podobne naprave. Gre za iniciativo ''Coding pirates'' ki so jo začeli prostovoljci, večinoma študentje računalništva in ostali računalniški zanesenjaki. Od septembra do maja vsak teden za dve uri z otroci delijo svoje znanje programiranja. Največ zanimanja požanje ustvarjanje računalniških igric in 3D modeliranje. Ti otroci so strastni igralci računalniških igric vendar je njihova želja, da bi izdelali čisto svojo. Tokrat se je del skupine preizkusil v filmski montaži. Nič nenavadnega tudi ni, da mimo vaših nog prihiti krogla, ki jo s pomočjo računalniške tablice sredi knjižnice krmili nadebudna mladež.
To je le nekaj od dejavnosti, ki potekajo v okviru učnega centra Taarnbyske knjižnice. Skoraj polovica zaposlenih v knjižnici tako ali drugače sodeluje v učnih procesih, ki obsegajo področja od uporabe računalniških tablic pa do izpolnjevanja obrazcev za otroški dodatek.
Približati se hočejo tako starim kot mladim. Ko je začela danska državna in občinska uprava poslovati pretežno ''brezpapirno'' so pričeli nuditi pomoč pri tem novem načinu poslovanja. Odziv je bil presenetljivo velik. Z odpiranjem t.i Makerspace-ov prepuščajo pobudo svojim uporabnikom. To so prostori v katerih prihaja na dan spontana kreativnost mimoidočih, ki uporabljajo različna orodja, ki so v teh prostorih na razpolago. Ponavadi brez vmešavanja knjižničnega osebja.... 

   
Začeli so zelo preprosto. Prvi Makerspace je bila škatla puzzel, ki so jo pustili na eni od miz v knjižnici. Ljudje so samoiniciatvno pristopali in jih začeli sestavljati, najprej eden, potem dva, trije ... Začeli so sodelovati in jih sestavljati skupaj. Neznanci so ob zlaganju koščkov sestavljanke začeli sestavljati tudi svoje osebne vezi.Trenutno načrtujejo takšen makerspace kjer bodo lahko obiskovalci s pomočjo 3D tiskalnikov uresničili svoje zamisli.

Urška & Matjaž

3 komentarji:

  1. Tole z začetki makerspaca mi je pa res všeč. Počasi bo treba poiskati ustrezen slovenski izraz.

    OdgovoriIzbriši
  2. Bi lahko ja. Ustvarjalnica?

    OdgovoriIzbriši
  3. Ja, ta bi bil v redu. Pravzaprav bi bil še najboljši prevod kar delavnica, ampak smo ta pojem že tako izrabili, da ni prostora za še en pomen.

    OdgovoriIzbriši