sobota, 16. maj 2015

Splošna in šolska knjižnica Ørestad

SŠ, OŠ in knjižnica
Po lepem sprejemu gostiteljice Kate Holm-Fjelster v knjižnic Avedore smo se z vlakom odpravili v okrožje Ørestad do še ene izmed novejših Kopenhagenskih knjižnic. Istoimenska knjižnica Ørestad je javna in hkrati šolska knjižnica in je edina kulturna ustanova v dokaj novem okrožju. Odprta je bila v maju 2012, zaseda pa prostore v pritličju in prvem nadstropju tamkajšnje osnovne šole. Poleg te je v bližini, beri čez cesto, velika srednja šola s približno 1200 dijaki. Posebnost knjižnice je, da hkrati opravlja obe vlogi. Učenci do nje dostopajo kar iz višjega nadstropja preko notranjega vhoda. Vsi, ki obiskujejo tamkajšnji šoli, so avtomatsko zavedeni v bazi podatkov knjižnice, kar pomeni, da ima knjižnica tako okoli 2000 "avtomatskih" članov. Tu bi lahko rekli, da je javna knjižnica v prednosti, zaradi pogodb, ki opredeljujejo njene posebne naloge kot šolske knjižnice, pa je včasih omejena.



 
Podobno kot Rentermestervaj tudi ta knjižnica med 18h in 22h deluje samopostrežno. Žal pa mora celotno prvo nadstropje, ki ima dostop do OŠ v času samopostrežne odprtosti zapreti in tako je v tem času za javnost na voljo le pritljiče, v katerem se nahaja časopisje, leposlovje, glasba in cicibanska stopnja. Zavedajo se te problematike ampak za enkrat niso našli boljše rešitve v dogovoru z učiteljskim odborom, ki ima nekatere svoje dokumente in pisarne v dotičnem nadstropju.

Knjižnica je po vseh prostorih zelo dobro opremljena z najrazličnejšo tehnologijo. Takoj ob vstopu imate na voljo veliko interaktivno prostorsko shemo preko zaslona na dotik, ki služi kot glavno pomagalo v času samopostrežne odprtosti.












Poleg gole orientacije v prostoru vam zaslon ponuja tudi kopico uporabnih navodil v obliki video posnetkov.

Vsaka knjižna polica je ob strani opremljena z vgrajenim tabličnim računalnikom, ki služi kot "e-signalizacija" postavitve gradiva. Po njem lahko brskate med informacijami in gradivom, ki se nahaja na posamezni knjižni polici.


slikanice
Cicibanska stopnja se ponaša z lično izdelanim pohištvom v obliki rože. Vse blazine so lahko odstrani, pod njimi pa se skriva "satovje", ki skrbno hrani najslajše zgodbe za najmlajše. V okrožju Ørestad prebiva veliko mladih družin z več otroki in to je tudi eden izmed razlogov poleg tesne poslovne povezanosti z obema šolama, da so knjižnične storitve usmerjene predvsem na mlajše uporabnike.

digitalen mozaik
Pravzaprav knjižnica opravlja še tretjo vlogo, ki je prej nisem omenila in to je vlogo kulturnega centra. Največja dekoracija v pritličju je velik digitalen mozaik. Je del projekta YOUR HOUSE, zgrajen pa je iz projekcije več sto fotografij detajlov iz okolice ter lokalnih prebivalcev. Daje jim občutek pripadnosti in povezanosti, skratka občutek prostora, kjer so vsi dobrodošli in kamor se lahko vsi zatečejo.
Posamezne fotografije lahko preko manjšega zaslona na dotik tudi povečujete, sicer pa je projekcija domiselno animirana in se v neskončnost razpleta v kaleidoskop lokalne dediščine.


 
časopisni oddelek
 


Objavo sva vam bila dolžna sicer že od četrtka, vendar sva bila res polno zasedena. Pohvaliva in opravičiva se lahko z dejstvom, da sva bila povabljena na večerjo v njihov  Sailing club. Direktor Taarnbyske knjižnice je namreč strasten ljubitelj jadranja in je tam stalni gost. Pokazal nama je celo svojo leseno večmetrsko lepotico. V petek pa smo imeli neke vrste poslovilno žurko v lokalnem kafiču z rokovskim pridihom, kjer pivo teče v potokih in kot se za petek popoldan spodobi so si Danci dali duška.......


Matjaž in Urška

2 komentarja: