nedelja, 10. maj 2015

Helsingør in njegov kulturni center - The Culture Yard

V petek sva se z vlakom odpeljala ven iz Copenhagna malo višje na sever v mesto Helsingør ali Elsinor, kjer domuje Kulturni center oz. The Culture Yard, ki je del večjega kulturnega prostora na severovzhodnem delu otoka Sjellanda.





To je kraj, prepojen z zgodovino, tako v svojem statusu sodobnega kulturnega centra zgrajenega v bivši ladjedelnici kot tudi dobesedno, v notranjosti svoje velike obsežne knjižnice, Pomorskega muzeja ter znamenitega gradu Kronborg. V arhitekturni kompoziciji se novo prepleta s starim. V notranjosti se bohotijo nič kaj privlačne surove cementne stene stare ladjedelnice ter zarjavelo kovinsko ogrodje, ki so z zunanje strani zaščitene z zelo sodobnimi ogromnimi steklenimi površinami,
 te pa vam odpirajo pogled na okolico: Pomorski muzej, grad Kronborg, morsko ožino ter seveda Švedske obale  na njeni drugi strani. Kot zanimivost lahko omeniva, da se je uradna otvoritev prenovljenega centra zgodila 10.10.2010 ob 10 uri in10 minut. Čeprav takrat center še ni bil v celoti dokončan in so se dela  nadaljevala še precej po otvoritvi. Morda s kančkom zlobe sva pomislila, da se vsaj nekatere stvari ne razlikujejo pa četudi človek prečka še toliko meja. 



V središču centra, ki poleg že naštetega zajema tudi dva odra, galerijo ter restavracijo, se nahaja knjižnica. Pod eno streho se odvijajo različni dogodki: glasba, gledališče, razstave, predavanja, dobra hrana in druženje. Njeno gradivo je razvrščeno v domiselno zasnovane in poimenovane oddelke: The Globe - vse, kar zadeva potovanje in svet;
The Salon - film, glasba in literatura; Zaliv The Bay - otroški oddelek s podmornico, svetilnikom, jadrnicami in drugimi možnostmi za raziskovanje in pustolovščine ter Jama The Cave - prostor za otroško igro.









Najina vodiča Anne Christine in Michael sta nama povedala, da je bila prenova centra bistveno dražja od morebitne novogradnje in tudi sicer lahko poveva, da je na vsakem koraku očiten velik finančni vložek (baje je investicija stala vrtoglavih 44 milijonov evrov), saj vas vrhunska tehnologija spremlja od skladišča, avtomatskega sortirnega sistema za vrnjeno gradivo, ki ima kar 45 sortirnih mest, knjigomatov pa vse do avtomatsko nastavljivih višin delovnih površin (pulti, knjigomati, računalniki za brskanje po katalogu, celo pisalne mize v pisarnah zaposlenih se lahko prilagajajo željam posameznega uporabnika). Michael nama je prijazno prikazal tudi delovanje njihove knjižnične računalniške programske opreme, ki jo uporabljajo tako v izposoji kot pri obdelavi in naročanju gradiva. Danci namreč ne gojijo pretiranih osebnih stikov s potniki in knjigarnami. Pri njih skoraj vsa naročila gradiva potekajo preko omenjenega programa. Gradivo pride v knjižnico že v celoti opremljeno, tako da ga le še ''zvrnejo'' v sortirni stroj in razvozijo na ustrezna mesta v knjižnici.Omeniti velja, da bodo v letošnjem letu vse danske knjižnice prešle na nov računalniški sistem podjetja Dantek.
Kljub vsej visoki tehnologiji se nama je knjižnica v Helsingørju zazdela nekako najmanj živa in bolj hladna od ostalih, ki sva jih obiskala do sedaj. Ne moreva še natanko ugotoviti, kaj naju je pripeljalo do tega sklepa. Morda tudi to, da sva bila tam v času, ko Danci vneto pripravljajo kosilo. Vsekakor pa se nama zdi, da veliki finančni vložki niso vedno premo-sorazmerni s končnim rezultatom, in da se lahko tudi s skromnejšimi sredstvi doseže marsikaj.




Urška & Matjaž
 

Ni komentarjev:

Objavite komentar