sreda, 13. maj 2015

Dan 9: Avedøre, ime, ki ga še Danci s težavo izgovorijo

Stavba stare knjižnice
Danes so se stvari, zaradi razlogov o katerih vam bova več napisala jutri, nekoliko zavlekle. Ura je pozna ampak vsakodnevna dolžnost kliče. Torej kar k stvari:
Tudi knjižnica Avedøre, v katero smo stopili danes je novejšega letnika. Stara stavba knjižnice, ki se nahaja kakih 100 metrov stran sedaj osamljena in zapuščena sameva, njena okna in vrata pa so zabita z deskami. Edino, kar opozarja na nekdanjo bibliotekarsko prisotnost je prelep mozaični napis. 


Avedøre je jugozahodno precej ''mlado'' predmestje, ki ga Kopenhagenčani ne čislajo ravno najbolj. Tu vlada visoka stopnja brezposelnosti in večina prebivalstva je priseljencev iz drugih držav.... V novi knjižnici so imeli celo nekaj težav s prenapetimi mladeniči, ki so ustrahovali obiskovalce knjižnice. Tudi zaradi tovrstnih nevšečnosti so skrajšali odpiralni čas za eno uro. Knjižnica je sedaj odprta od 10-ih do 18-ih. Kot povsod drugod smo bili tudi tu sprejeti nadvse prijazno. Na žalost je imela naša gostiteljica, katere ime si je zapisala Urška in je meni zaenkrat še neznano, precej natrpan delovnik in nas je zato popeljala na kratek ogled Avedørskega knjižničnega ozemlja. 

Tukajšnja knjižnica je podružnica centralne knjižnice v občini Hvidovre. Vsi njeni prostori se nahajajo v pritličju zatorej ni potrebe po vzpenjanju po stopniščih. Oddelka za odrasle in mladino sta umeščena v osrednji prostor knjižnice, ki je v celoti odprt ter tudi zaradi nizkih polic zelo svetel in pregleden. Najmlajšim in njihovim staršem je na voljo velika posebna soba v kateri se vsak dan zadržuje pedagoginja, ki jim je na voljo za svetovanje ali zgolj kratkočasen pomenek. Soba je opremljena s površinami za ustvarjanje in prostorom za počitek ter kuhinjo, kjer lahko mladi umetniki perejo svoje čopiče medtem, ko mamice kuhajo kavo. 

 
Celotna knjižnica deluje zelo dopadljivo. Razen velikega grafitno sivega pulta, kjer se zadržujejo knjižničarji,  je vse knjižnično pohištvo izdelano v svetlih barvah. Poleg velikega osrednjega dela se nahajajo manjši prostori za različne namene. Tukaj so tri majhne študijske sobe. Vsaka od njih lahko istočasno gosti zgolj dva gosta, v ekstremnih primerih pa tudi kakšnega več. Sobe so opremljene z po enim računalnikom, njihova uporaba pa je omejena na resno intelektualno delo. Hihitanje in guncanje afen tukaj ni zaželeno.  Četrto, večjo študijsko sobo so po razmisleku spremenili v multidisciplinarni kabinet, ki je namenjen srečevanju predvsem otrok in mladine. Gostiteljica nam je razložila, da so imeli ravno včeraj na obisku razred, ki je tukaj razpravljal o konceptih boga, dobrega in zla. Kar težka tema za osnovnošolce. Sledovi njihovih sklepov in izvajanj so bili za časa našega obiska še vidni na veliki tabli s katero je opremljen prostor. Mladim je na voljo še računalniška soba s štirimi računalniki, kjer lahko bolj sproščeno navijajo procesorje za igranje računalniških igric. Za različna srečanja se lahko poslužijo manjše dvorane, kjer prirejajo različna izobraževanja, najamejo pa jo lahko tudi uporabniki knjižnice za svoje dogodke.

V dopoldanskih urah se obiskovalcev ni ravno trlo, so pa med policami drobencljali otroci, ki so  se vidno navdušeni spoznavali s knjižnično zalogo slikanic. 


Našo pozornost je pritegnil komplet elektronskih naprav, ki jih je knjižnica nabavila od podjetja Redia Lab, ki v svojem asortimentu storitev ponuja tudi digitalne rešitve za knjižnice. 



Že takoj ob vhodu je postavljena velika digitalna usmerjevalna tabla in ''polica'' s knjigami. Njen namen je zgolj ''reklamne'' narave  saj obiskovalce seznanja z novim gradivom knjižnice. Na več mestih po knjižnici se nahajajo veliki interaktivni zasloni ali knjižni avtomati, kot jih imenujejo avtohtoni Avedørčani. Na njih lahko izberete knjigo in pokukate v njeno vsebino, poleg tega pa vam avtomat namigne katere druge knjige bi bilo vredno prebrati, če vam je všeč tista, ki jo trenutno preiskujete. Impresiven je tudi ''digitalni zid'', ki je sestavljen iz več ekranov na katerih lahko s pomočjo posebne programske opreme prikazujete praktično karkoli. Trenutno so nanj ''obesili'' tematsko razstavo o rok&rollu. Navdihujoč je tudi veliki zaslon na dotik s posebnim programom za ustvarjanje glasbe. Z lahkoto lahko na tej napravi spravite skupaj zanimive glasbene kompozicije. 

''Digitalni zid'' z razstavo

Po koncu ogleda smo, preden smo se podali na naslednjo destinacijo, s Carstenom še malo posedeli ob kavi in razpravljali o stvareh, ki smo jih videli v preteklih dneh. Evalvacija je nujno potrebna, se razume.
Z leve proti desni stojijo: reklamna tabla knjižnice, Carsten Vilhelmsen, Urška Bonin.

Urška&Matjaž

Ni komentarjev:

Objavite komentar