nedelja, 10. maj 2015

Danski vikend

Sobota in nedelja sta  bila prosta obveznosti seveda pa sva se tudi v soboto sprehodila po knjižnici v Taarnbyu in malo pobrkljala med njihovimi policami. Ker pa danska prestolnica ponuja še kaj več kot knjižnice sva se napotila do 2,5 km oddaljenega Danskega nacionalnega akvarija, ki nosi ime Modri planet. Stavbo največjega akvarija v severni Evropi je navdihnilo gibanje vodnega vrtinca.


Na 10.000 m2 površine in  v sedmih milijonih litrov vode čofota in gomazi vse živo. Poustvarili so vse pomembnejše vodne habitate, od oceanskih globin do s piranjami preplavljenih voda Amazonke.
Oba sva se najbolj navdušila nad največjim bazenom in podvodnim tunelom, kjer preko tebe plavajo veliki in majhni morski občani. Spokojno vzdušje navda človeka z občutkom prvobitnosti prostora, v katerem se je ob sami zori časov začelo življenje......

Poleg obsežnih in številnih akvarijev obiskovalce vseskozi spremljajo tudi video projekcije in zvok, ki poustvarja občutek pod morsko gladino ter zasloni na dotik s poučno vsebino in zabavne delavnice za otroke. Izgleda, da Danci resnično želijo na vsakem koraku obiskovalcem nuditi polnočutne zaznave saj se tovrstni principi pojavljajo ne samo v knjižnicah temveč tudi v naravnih mestnih parkih; ko stopiš pod drevo, se zasliš glas v danščini, ki razlaga o tej vrsti; pa v muzejih in gradovih. Zadnjič so naju z zvokom vojaškega marša in topov pospremili v grad Kronborg...

Skratka zelo se trudijo pritegniti pozornost. Zgleda, da se za razliko od nas zelo dobro zavedajo, da muzejska ali pa katerakoli druga zbirka sama po sebi ni dovolj in da je treba veliko vlagat, če želiš pridobiti obiskovalce. Obstoj električne jegulje v danskem akvariju je sponzoriralo elektro podjetje. Prav posrečeno!


Matjaž in Urška









Ni komentarjev:

Objavite komentar