ponedeljek, 4. maj 2015

Tårnby Hovedbibliotek - knjižnica kot življenski prostor

Najin prvi delovni dan je za nama. Obiskala sva glavno knjižnico v občini Tårnby. Bila sva zelo lepo sprejeta in najina mentorja Jacob in Carsten sta se na vso moč trudila, da bi naju vključila v njihovo delovno okolje. Dobila sva celo vsak svojo pisalno mizo skupaj s prenosnikom in dostopom do interneta v zasebnih prostorih in sicer vsak od naju v svojem timu. Jaz v timu, ki je zadolžen za storitve povezane z otroki, Matjaž pa v timu zadolženem za IKT podporo.

Imela sva tudi to čast, da je z nama govoril direktor knjižnice in nama predstavil svojo oz. njihovo vizijo, ki bi se po slovensko glasila nekako tako:
 
"Knjižnica je življenski prostor, kjer ustvarjamo kulturo,
znanje ter učenje v sodelovanju z ljudmi (uporabniki)."
 

In kako so prišli do tega zaključka? Postavili so si vprašanje, kaj naj bi knjižnica počela, da preživi vse te hitre spremembe, ki jih je deležna oz. kako naj pred vladnimi organizacijami upraviči svoj obstoj in dokaže svojo relevantnost? Menijo namreč, da pred tem politiki niso bili več prepričani v relevantnost knjižnic predvsem zaradi upada izposoje fizičnega gradiva, kar pa je bil glavni razlog za obstoj knjižnic v preteklosti, torej izposoja! Zato skušajo knjižnico spremeniti v življenski prostor za ljudi. Spremeniti jo želijo v prostor, kjer se stalno nekaj dogaja, v prostor, kamor bi ljudje lahko zahajali in to ne, zaradi gole izposoje, temveč, zaradi številnih drugih storitev in možnosti, ki jih uporabniku ponuja. Naj tu omenim, da ima knjižnica Tårnby neposredno za stavbo dve tenis igrišči, s katerima upravlja in da je v neposredni bližini tudi fizioterapevtski center, ki v sodelovanju s knjižnico ponuja brezplačno masažo stopal ter meritev krvnega pritiska ipd. Skratka, zelo se trudijo, da bi bili za uporabnike čim bolj prijazni in zanimivi.


Zaščitni znak knjižnice Tårnby je tako imenovano "bralno kolo", kjer lahko otroci glasno berejo sebi ali pa drugim. Vanj se gre lahko samo bosi in se po njem ne sme plezati. Lahko se ga tudi razstavi na dva dela torej na dve ožji kolesi, ampak najin mentor Jacob pravi, da ju uporabniki tako vztrajno sestavljajo skupaj, da so se odločili, da ju knjižnično osebje ne bo več razstavljalo....



 


Za konec bi z Matjažem rada z vami  delila še cukrček današnjega dne. V knjižnici imajo tudi svoj kotiček za poljubljanje. Ja, ja prav ste prebrali the kissing corner! Malo za šalo in malo za res nama je Carsten razkril tale "zasebni" romantični kotiček, kjer je nad klopco na steni zapisana beseda ljubezen v več jezikih pred njo pa se vam skozi steklo odpira pogled na največji prostor v knjižnici - Rotundo. Carsten nama je obljubil, da bodo na steno dodali tudi slovenski izraz - ljubezen - saj je za to ostalo še nekaj prostora.



 

Matjaž in Urška




Ni komentarjev:

Objavite komentar