četrtek, 7. maj 2015

Skok prek Øresunda drugi del

Dolžna sva vam še drugi del včerajšnjega dne. Po obisku knjižnice Garaget smo se sprehodili v veliko, pravzaprav enormno mestno knjižnico v Malmu.



Po površini, ki zavzema 15.000 m2, je največja javna knjižnica v tem delu sveta. Zgrajena je iz treh delov. Manjši del 3000m2 domuje v starem gradu iz tipičnih rdečih opek prvotno zgrajenem za potrebe muzeja , večji, novejši del (12.000m2) pa je delo danskega arhitekta Henninga Larsena in je dobil prav posebno ime: " Koledar svetlobe". Ta v različnih letnih časih privablja svetlobo skozi ogromne steklene površine in ustvarja različne atmosfere.



Obe stavbi povezuje tako imenovani "valj", kjer se nahaja vhod v knjižnico ter glavni izposojevalni pult. Kot zanimivost lahko omeniva, da so na vhodnih vratih napisi besede knjižnica v skoraj vseh jezikih in našla sva tudi slovenskega.
Sprejela nas je gospa Eva Olson in nam postregla z nekaj številčnimi podatki knjižnice. Malmo je specifično mesto na Švedskem, ker se povprečna starost v tem mestu niža. Veliko je priseljenskih družin z veliko otroki. Visoka pa je tudi stopnja brezposelnosti. 50% populacije v Malmu je mlajša od 35 let, zato veliko pozornost namenjajo delu z mladimi in različnimi etničnimi skupinami. Knjižnica je zanje prostor vključevanja. Le 1/3 njihovih obiskovalcev si dejansko izposodi gradivo, ostali knjižnico obiščejo, zaradi drugih aktivnosti, ki jih ponuja.
Nenehno poskušajo evalvirati svoje storitve in iskati nove, boljše. V njihovem učnem centru imajo lično razstavljeno tablico, preko katere uporabniki izpolnjujejo različne ankete o zadovoljstvu s storitvami oz. njihovimi željami.

V starem gradu se nahaja stroka in učni center, v novem delu pa leposlovje in trije otroški oddelki razdeljeni po starostnih stopnjah. Od treh oddelkov nama je bil najbolj zanimiv Balagan, kar bi v porevodu pomenilo nekaj takega kot KAOS. Oddelek je namenjen starostni skupini od 9 do 12 let in je nastal v sodelovanju z več kot 100 otroki iz te starostne skupine, ki so svoje zamisli prišepnili oblikovalcu notranje opreme. Vstopite lahko samo bosi.
Otrokom je na oddelku na voljo glasbena soba, kjer lahko igrajo na različne instrumente. Ob določenih dnevih v tednu pa jim osebje celo nudi pomoč pri prebiranju notnih zapisov in osnovami igranja na instrumente.
Na "ministrstvu" se lahko učijo tujih jezikov in delajo svoje domače naloge. V najbolj oddaljenem kotu se nahaja prostor za kreativno preživljanje prostega časa, kjer domuje tudi korito s tekočo vodo. Zaenkrat se še nihče ni utopil in tudi poplavam so se uspešno izognili. V oddelku je polno raznih kotičkov, kamor se otroci lahko zatečejo v svoj skrivni svet.
Trenutno načrtujejo preureditev oddelka za najmlajše. Že več kot dve leti zbirajo ideje in predloge in o tem pišejo tudi na za to postavljenem blogu.
"Ministrstvo'' v knjižnici

V učnem centru je vedno na voljo kak knjižničar, ki uporabnikom pomaga reševati razne težave s tehnologijo ali pa jim pomaga pri pridobivanju novih računalniških spoznanj.

Ko pogledaš s četrtega nadstropja navzdol se ti odpre veličasten in vrtoglav pogled na večnamensko dvorano. Tu so med drugim gostovala tudi slavna svetovna peresa kot so Margaret Atwood in Paul Auster. Tudi včeraj so bili ravno sredi priprav na koncert mladinskega orkestra iz Malma.

Seveda so vsi njihovi dogodki za javnost brezplačni, njihovi člani pa tudi ne plačujejo članarine.

Matjaž in Urška

Ni komentarjev:

Objavite komentar