ponedeljek, 18. maj 2015

El setè día

Nov teden in zgodba počasi dobiva rep in glavo. Morda je kriva ležerna nedelja, morda vedenje kaj pričakovati. Drobci se sestavljajo v poglavja, vtisi se kopičijo, preigravava misli, preverjava nastajajoče koncepte. Če sva torej dotlej predvsem srkala novo in primerjala, se mi zdi, da je napočil čas tehtanja. Ali lahko kaj od tega, kar sva videla, zaživi pri nas? Sprožilec "presajanja" je zagotovo današnji obisk Direcció General de Promoció i Cooperació Cultural, kjer naju je sprejela Carme, ki vodi poseben direktorat za promocijo in sodelovanje na področju kulture. Poudarila je, da se je potrebno zavedati ogromnega potenciala javne knjižnice na kulturnem področju (v Kataloniji je vanje včlanjenih 44% prebivalstva). Gre za institucijo, ki ima najbolj kapilarne vezi z okoljem, kar je osnova za mnoge skupne projekte z drugimi institucijami, hkrati pa je kanal, skozi katerega knjižnica sebi in drugim dokazuje svoje družbeno vrednost. Carme je prepričana, da je knjižnica stična točka med tremi ključnimi akterji na področju knjige - to so avtorji, založniki in knjigotržci.

 

 

Izmed več projektov, ki nama jih je razkrila, naj tukaj omeniva tri. Najprej je tukaj projekt 10 × 10, kar pomeni stalno in pretočno srečevanje deseterice knjižničarjev in deseterice založnikov, ki izmenjujejo stališča, izhodišča, mnenja in ideje. Rezultat tega je obojestranska storitvena korist ter poznavaje dela drugega in trendov. S tem povezan projekt je tudi prodaja knjig v določenih knjižnicah. Zadeva deluje na principu "prebrano-kupljeno", najbolj pa projekt živi v krajih, kjer ni knjigarn. Gre za to, da si uporabik knjigo najprej izposodi in jo, če mu je res všeč, lahko naroči v knjižnici, ta pa mu jo naslednji dan priskrbi od najbližjega knjigotržca. S finančnega vidika knjižnica ne profitira. O najbolj zanimivem projektu, ki povezuje knjižnice z lokalnimi vinarji, pa več ob prihodu domov :).

Druga postaja dneva so bili prostori Diputació de Barcelona, kjer sta nama na direktoratu za knjižnične storitve svoje poslanstvo razložili Montse in Marta. Podrobno smo obdelali organizijski vidik direktorata. Posebej so ponosni, da pri načrtovanju in svetovanju glede knjižnic stalno sodelujejo trije arhitekti, ki so specializirani za to področje. Ena od glavnih nalog je promocija branja, še posebej pa podpirajo te dejavnosti na bolj ruralnih območjih - cilj je namreč enaka kvaliteta storitev za vse prebivalce, ne glede na lokacijo. Veliko energije vlagajo tudi v evalvacijo storitev, zato vsaka 4 leta opravijo javno raziskavo/telefonsko anketo o zadovoljstvu uporabnikov. Med drugim direktorat zagotavlja enotno katalogizacijo in nabavo za celotno mrežo knjižnic.

Uradni del programa  sva zaključila v eni resnično najlepših enot doslej. Gre za knjižnico Esquerra de l'Eixample - Agustí Centelles, katere fokus je fotografija, pa tudi ime je dobila po lokalnem, a po svetu znanem fotografu. Mik knjižnice je postavitev, signalizacija ter oblikovalsko dovršeni kotički in celota. Direktor je upravičeno ponosen na svoj enoto, ki si zgradbo deli z vrtcem in kulturnim centrom, poseben čar pa imata tako dvorana za prireditve in prostor za razstave, kot vrt/igrišče za knjižnico.







Današnjega večera še ni konec, saj sva povabljena na večer branja poezije v Palau de la Música Catalana.

Hasta manana!

Katja, Klemen 

1 komentar:

  1. O ideji, da bi knjižnica v sodelovanju z založniki tudi prodajala knjige, je bilo tudi pri nas že kar nekaj govorjenja. Vendar razen takrat, ko je bila Ljubljana prestolnica knjige, ni nič več zgodilo. Ne vem zakaj.
    Tale knjižnica je pa res lepa.

    OdgovoriIzbriši