torek, 14. april 2015

2. dan ali Ko ne gre vec zgolj za knjige

Pasila Library

Danes sva takoj nasli cilj. Najbrz, ker sva bili tu ze vceraj. Ob deveti uri so naju v glavni knjiznici, Mestni knjiznici Helsinki, sprejeli Marja, Laura in Tuija. Glavna tema pogovora so bile e-knjige in drugo e-gradivo.

Marja je pionirka na podrocju e-gradiv. Njen glavni cilj je bil, ne zgolj priblizati e-gradivo uporabnikom, pac pa cimbolj poenostaviti pristop do e-gradiv, baz in izposojo samo.
Ko je leta 2006 zacela s projektom, je bilo na voljo 6 e-naslovov, v letih 2011-2012 pa je prislo do ogromnega porasta, e-naslovi so se letos priblizali stevilki 100.000. Proracun za e-gradiva je 250.000 eur, to pa pokriva 4 milijone prebivalstva. Licenca za eno knjigo stane 17 eur, vkljucno z Adobe DRM zascito. Na Finskem letno izide okrog 3500 naslovov, 25-30 % le-teh tudi v elektronski obliki.

Knjiznica je skupaj z zalozniki ustvarila portal Ellibs, na katerem so dostopne vse e-knjige. Naenkrat si lahko uporabnik izposodi 5 enot in jih prav toliko rezervira. Cas izposoje je omejen na 2 tedna.

Tuija je v knjiznici zaposlena sedem mesecev, zadolzena pa je za izobrazevanje zaposlenih, trenutno pri rokovanju s tablicnimi racunalniki. Leta 2012 je Mestna knjiznica Helsinki vsem 36. knjiznicam v Helsinkih poslala tablicne racunalnike. Ko je cez cas knjiznica skusala dobiti povratne informacije, so ugotovili, da veliko knjiznic tablic ne uporablja. Leta 2013 so tako pripravili prvo delavnico rokovanja s tablicami za zaposlene in uporabnike, delavnice pa potekajo tudi letos. Po zacetnem razocaranju, ko so tecajniki zapuscali delavnice, so danes dobro obiskane, tako da so obisk na posamezni delavnici morali omejiti na 30 tecajnikov.

Kar 80 % prebivalstva poseduje knjiznicno izkaznico. Ta stevilka se nama je zdela ogromna, zato sem vprasala Marjo, ce otroci ob rojstvu dobe izkaznico. "To ravno ne," je odgovorila Marja, "jo pa dobijo prvic, ko pridejo v knjiznico, to je, ce ne prej, v prvih razredih osnovne sole."


Tapanila Library

Helsinke krasi izjemna prometna povezava. Z eno karto se lahko vozis z avtobusom, tramvajem in vlakom. S slednjim sva po obisku Pasila Library obiskali se pol ure oddaljeno Tapanila Library, kjer sta naju sprejeli Eva in Taria.

Knjiznica je majhna, vendar aktivna. V neposredni blizini je stavba sportnega kluba, to pa je v prid knjiznici, saj ljudje pred ali po obisku treninga ali ure bowlinga obiscejo tudi knjiznico. Odprti so 6 dni v tednu, v njej delajo 4 zaposleni. Knjiznica je nastala leta 1978, a je bila pred kratkim obnovljena.

Poleg pravljicnih ur za manjse in vecje otroke sodelujejo tudi z okoliskimi solami. Na Finskem nimajo solskih knjiznic, zato vsi otroci slej ko prej postanejo clani splosne knjiznice. Odraslim je namenjen knjizni klub, kjer enkrat mesecno vsi berejo isto knjigo, ob koncu pa se o knjigi pogovorijo in morda povabijo tudi avtorja. Na delavnicah ljudi ucijo rokovanja s tablicami in pametnimi telefoni, poleti pa pripravljajo igre za otroke (sola se zakljuci konec maja in zacne sredi avgusta) in piknike na prostem.

Sabina & Polonca

1 komentar:

  1. Pozdravljeni čezplankarici! :)
    So vama povedali kolikšen je čas izposoje za tablice? In kaj se zgodi, če uporabnik uniči ali izgubi tablico?

    OdgovoriIzbriši