ponedeljek, 13. april 2015

1. dan ali Prostor ljudem!

Library 10

Za začetek dneva sva zgrešili cilj. Prispeli sva namreč v glavno mestno knjižnico - Helsinki City Library / Pasila Library. Po dolgi vožnji s tramvajem sva prispeli v Library 10, ki se nahaja v neposredni bližini glavne železniške postaje.

Sprejela sta nas zgovorna in prijazna Noora in Harii. Predstavila sta nama finski knjižnični sistem in podrobneje Library 10. V knjižnici je zaposlenih 26 ljudi, vsi so mlajši od 40 let, 70 % je moških. Vizija knjižnice je "Prostor ljudem". Knjižnica je odprta 80 ur tedensko, in to vsak dan v tednu (sobota in nedelja od 12. do 18. ure). Čeprav je knjižnica na tej lokaciji šele od 2005, se je v tem času zgodilo veliko sprememb: ena od teh poteka prav zdaj.

Knjižnica ponuja prostor ljudem, da ga uporabljajo in prilagodijo svojim potrebam, omogočajo jim, da izberejo, katero gradivo bo knjižnica nakupila. Ne odločajo zgolj o nabavi, pač pa tudi o ureditvi in postavitvi gradiva v knjižnici. Če gradivo eno leto ne "zapusti" police, ga odpišejo. Velika zbirka gradiva mehke vezave je namenjena "trošenju", zato zanjo ne poskrbijo tako kot za ostalo gradivo (ne zavijajo, ne uporabljajo dragih plastifikatorjev ...). Prireditveni prostor je obenem tudi razstavni prostor, na katerem posamezniki sami postavijo razstavo, ki lahko traja največ dva tedna, prostor pa je rezerviran vsaj 1 leto vnaprej. Prav tako sami organizirajo prireditve (koncerti), osebje jim pripravi le ustrezno opremo. Knjižnica ima tudi snemalni studio, ki ga posameznik lahko zapusti z lastnim CD-jem. In če doma hranite stare vinilne plošče ali VHS in audio kasete, jih lahko tu sami pretvorite v novejši zapis.      

Pomoč uporabnikom povsod poteka z "ramo ob rami", kar pomeni, da zaposleni in uporabnik sedita drug poleg drugega in gledata v isti zaslon.

Urban Workshop

Lotta nama je predstavila storitve, ki jih ponujajo v Urban Workshop-u. 3D printerji, zagrajeni delovni prostorčki, smartblock (udoben prostor za manjšo skupino ljudi, ki je tudi zvočno izoliran in ima TV, namenjen pa je sestankom), udobni fotelji z mizico in električno vtičnico, naprava za izdelovanje nalepk oziroma t.i. stickersov, šivalni stroj, številna računalniška mesta z nameščenimi programi za oblikovanje, skeniranje ...

Seveda sva morali preizkusiti 3D tiskalnik, ki omogoča tiskanje le v eni barvi. Natisnili sva si obeska.  

Vse zgoraj omenjene storitve so brezplačne, plačati je potrebno le material (izdelava obeska stane 0,40 eur), ki je razgradljiv.

Pa še o Fincih ...

Ko sva ob prihodu s kovčki izstopili iz tramvaja, sva prvo mimoidočo povprašali za smer do hotela. Minna naju je peljala vse do hotela, odprla zemljevid in nama dala koristne napotke. Zapisala je še telefonsko številko, da se konec tedna dobimo na kavici. Seveda ni pozabila dodati, da je dva tedna preživela v Sloveniji in bila tudi na Triglavu. Vse ostale izkušnje s Finci so precej podobne tej prvi. Skoraj vsi govorijo angleško, ko jih prosiš za pomoč, pa ti z veseljem pomagajo - pa ne samo tisti, ki ga ogovoriš, pač pa pomagajo vsi, ki slišijo vprašanje. Tako so naju danes na poti od tramvaja do knjižnice, ki je cca. 100 metrov oddaljena, pospremili 3 ljudje.

Sabina in Polonca

1 komentar:

  1. Hvala za prvo poročilo. To, da sta prvič zgrešili knjižnico, pa itak spada zraven. Lepo se imejta še naprej.

    OdgovoriIzbriši