petek, 17. april 2015

Zadar - 5. dan ali tour po izposojevališčih in Knjižnici Državnega arhiva


Če danes s Tanjo ne bi imele en tak ornk Tour de Zadar in če jutri ne bi imele na sporedu delovne sobote v Gradski knjižnici Zadar, bi morda s Tanjo sedaj norele na koncertu zafrkantskih reških rokerjev Let 3, ki drevi koncertirajo v Zadru. Ker naju prav zanima, če še vedno svoje genitalije zaklepajo v kletke? Kakorkoli že, danes naju je ultra prijazen multifonkcijski knjižničar Ante Kolanović, v super delux srebrnem službenem Peougeot Partnerju, popeljal na Tour po Zadarskih ogrankih, kot v zadarski gradski knjižnici imenujejo svoje dislocirane enote oziroma izposojevališča. Te so štiri in vsaka ima svoje specifike.
Ploče in Crno sta manjši izposojevališči odprti 4 ure dnevno, enota Arbansi se nahaja v najnovejših prostorih. Enota je poimenovana po Arbanasih, to je Albancih, ki so pred 300. leti iz ozemlja nad Skadrskim jezerom in Barskim primorjem, zaradi turškega vdora in izvajanja nasilja, ter da bi ohranili katoliško vero, pribežali v Zadar. Vse do današnjih dni so ohranili svoj jezik in kulturo, v enoti knjižnice Arbanasi ustvarjajo, gradijo in hranijo nadvse zanimivo domoznansko zbirko o Arbanasih. Zadnja enota, ki sva jo obiskali, je bila enota Bili brig, ki se nahaja v gosto naseljenem predelu mesta in ima najdaljši delovni staž – to je od leta 1992. Bili Brig je najbolj obiskano izposojevališče zadarske gradske  knjižnice, ki sicer zaradi prostorske stiske kar »poka po šivih«, kljub temu pa predstavlja tisti pravi »živ organizem«, ki se ne glede na vse prilagaja spremembam v družbi. Naš Šofer Ante je bil danes izjemoma zadolžen za dostavo gradiva v in iz vseh naštetih enot, saj gradivo zadarske gradske knjižnice in njenih enot ves čas kroži in se izmenjuje, to delo pa se vrši vsak delovni petek. Kar velja še posebej izpostaviti pri enotah, je podatek, da prav vse naštete enote izvajajo pravljične urice z ustvarjalnicami, otroci pa se jih vedno z veseljem udeležujejo – zadarska gradska knjižnica je res ena tistih knjižnic, ki diha s svojimi uporabniki, malimi in velikimi, ter pridno in vestno spremlja njihove potrebe, ter skuša te potrebe tudi pridno uresničevati. Knjižničarke veliko svojega časa namenijo delu z mladimi bralci, saj se zavedajo, da so prav oni bodoči uporabniki knjižnice.

Po ogledu vse dislociranih enot zadarske knjižnice naju je Ante pripeljal še do Knjižnice Državnega arhiva v Zadru. Specialno knjižnico arhiva nam je predstavila knjižničarka in profesorica, kmalu doktorica znanosti, ženska z enciklopedičnim znanjem - Mirisa Katić, ki je s srcem in dušo vzpostavila sistem urejenosti arhivske knjižnične zbirke. Knjižnica državnega arhiva se nahaja v prostorih Znanstvene knjižnice (obisk le-te naju čaka naslednji teden), več o njej pa si lahko prebere tudi na pregledni spletni strani: http://www.dazd.hr/hr/. Stan je zelo priljubljena tudi med uporabniki tovrstne literature, saj lahko zainteresirana javnost do določenega arhivskega gradiva tudi prosto dostopa. Knjižničarka arhivistka, ki nama je razkazala knjižnico, je zares prava govornica, tako da nama v arhivu zares ni bilo dolgčas, med pogovorom pa smo plule vse od zgodovinskih tem, knjižničarstva, literature, pa vse do feminizma. Arhivska knjižnica v Zadru je zagotovo kraj, kamor se želiva in se še bova zagotovo spet (kmalu) vrnili.

Tanja in Ksenija




Ni komentarjev:

Objavite komentar