sreda, 15. april 2015

3. dan ali Umetnost na posodo

Rikhardinkatu Library

Danes sva si ogledali le eno knjižnico - v samem centru Helsinkov se med številnimi trgovinami s čudovitim izdelki finskega porekla dviga izjemno stara zgradba, ki je pravzaprav ena najstarejših v Helsinkih. V njej že od samega začetka (1881) domuje knjižnica. Seveda je bila že večkrat prenovljena, zadnja večja prenova je bila leta 1968. Notranjost knjižnice je precej temačna (visoki stropi, rjave stene, velika okna s težkimi zavesami), vendar stoječe luči (in ostala razsvetljava) ustvarjajo prav posebno, nekoliko skrivnostno ozračje. Rikhardinkatu Library je bila do leta 1986 glavna knjižnica v Helsinkih, vse do ustanovitve Pasila Library.
Skozi knjižnico naju je popeljala Ulla. (Samo kot zanimivost: vprašala naju je, če poznava Marka Milića. Seveda ga poznava! Nato pa izveva, da sta z njenim možem skupaj trenirala košarko. Zapisala nama je tudi moževo ime: Hanno Mottola.) Knjižnične zbirke so razporejene v treh nadstopjih, izjemno zanimiv je mogočen "book tower". Na njegovem dnu prirejajo srečanja s pisatelji in razstave, stopnišče pa od tam vodi visoko na vrh stolpa. V vmesnih nadstropjih je gradivo in sijajni kotički za branje, učenje, pisanje ... Uporabnikom so na voljo celo vzglavniki in odeje, da se lahko  na siroko okensko polico udobno namestijo, zavijejo v odejo in berejo.

Ena glavnih značilnosti knjižnice je izjemno obsežna zbirka gradiva s področja umetnosti (knjige, art books). Čez leto gostijo stevilne razstave, ponujajo celo možnost najema umetniških del (artoteka). Za to skrbi združenje helsinških umetnikov, ki v prostorih knjižnice (atelje v kleti) ponuja svoja dela. Umetnikom za to ni potrebno plačati - če pa se njihovo delo proda, posredniki vzamejo majhen delež; ravno toliko, da atelje živi naprej. Posameznik lahko izbrano delo najame (najnižja najemnina je 20 eur/mesec), ga nato vrne ali pa obdrži. Kar 90% ljudi doplača razliko in umetniška dela za vedno obdrži. V mesecu dni izposodijo približno 100 umetniških del, storitev je izjemno popularna. Lep primer sodelovanja, ki nikomur ne povzroča večjih stroškov, ljudje pa so nad storitvijo naravnost navdušeni! Knjižnica se lahko pohvali tudi z bogato zbirko knjig v angleščini in švedščini.

V letu 2014 so izposodili več kot 540.000 enot knjižničnega gradiva in zabeležili več kot 539.000 obiskov. Knjižnica se ponaša z najvišjo izposojo med vsemi enotami Helsinky City Library.

Pogovarjali smo se tudi o medknjižnični izposoji oziroma izposoji iz katere od knjiznic iz združenja HelMet. Vso logistiko vodijo sami, torej pošta je tukaj izvzeta. S službenimi vozili ponoči prevažajo knjige iz ene knjižnice v drugo. Te storitve v knjižnici ne zaračunavajo, zato je povpraševanje in uporaba servisa kar visoka.

Ravno v casu najinega obiska opremljajo knjige z RFID čipi. Seveda sva se takoj pohvalili, da to pa mi ze imamo. :-)

Polonca & Sabina

Ni komentarjev:

Objavite komentar